Będzie mniej sądowych pomyłek? Opiniodawcze zespoły sądowych specjalistów mają być częścią sądów okręgowych

24.06.2015, 10:12; Aktualizacja: 24.06.2015, 10:22
Zespoły na zlecenie sądu prowadzić mają także mediacje, wywiady środowiskowe w sprawach nieletnich oraz poradnictwo specjalistyczne dla małoletnich, nieletnich i ich rodzin.

Zespoły na zlecenie sądu prowadzić mają także mediacje, wywiady środowiskowe w sprawach nieletnich oraz poradnictwo specjalistyczne dla małoletnich, nieletnich i ich rodzin.źródło: ShutterStock

Chodzi o projekt ustawy o opiniodawczych zespołach sądowych specjalistów. Pierwotnie komisja miała się zająć projektem nowelizacji Prawa o ustroju sądów powszechnych oraz niektórych innych ustaw, który dotyczył zmiany statusu i usytuowania rodzinnych ośrodków diagnostyczno-konsultacyjnych (tzw. RODK-ów) oraz podporządkowania ich sądom okręgowym. Jednak – jak tłumaczyła przewodnicząca podkomisji pracującej nad projektem Magdalena Kochan (PO) – posłowie uznali, że powinna powstać nowa ustawa ustrojowa, regulująca prace tego typu placówek.

wróć do artykułu

Redakcja gazetaprawna.pl
Źródło:PAP
Polub Gazetaprawna.pl

Polecane

Reklama

Komentarze (11)

  • Mateusz Żytkiewicz(2015-06-25 11:46) Zgłoś naruszenie 20

    Jest to żałosna próba usankcjonowania działań RODK, instytucji orzekających nielegalnie i nierzetelnie często właśnie na zlecenie sądów w sprawach rodzinnych, do których nie mają prawa składać jakichkolwiek opinii. To jest próbą usankcjonowania bezprawia, dotychczasowa działalność tych ośrodków jest niezgodna z prawem i konstytucją i doprowadziła do krzywdy milionów dzieci w Polsce. Sama ustawa i planowane zmiany jest równie wielkim bublem jak hańbiące postępowanie bezprawnie wydających opinie w sprawach rodzinnych pracowników RODK. Od lat łamane jest prawo a wy zajmujecie się nie ściganiem winnych i naprawą tego stanu, ale uprawomocnieniem nielegalnych praktyk tworząc kolejny stwór posiłkowy dla samokompromitujących się sądów, aby wydawał opinie pod dyktando niekompetentnych sędziów legalnie. Te ośrodki zostały powołane do rozbijania polskich rodzin i tę właśnie funkcję realizują od lat pod egidą komunistycznych zbrodniarzy poprzebieranych w togi. Zmiana prawa powinna chronić obywateli i ich dzieci, a nie służyć zregenerowanym sądom do ich niszczenia. Wstyd i hańba.

    Odpowiedz
  • Tedida(2015-06-25 01:35) Zgłoś naruszenie 00

    Na czym będzie wiec polegala niezaleznosc sadu, skoro czesc kompetencji odosnie rozstrzygania w sprawach rodzinnych oddda nowych "rodek'om"?

    Odpowiedz
  • Mama(2015-12-18 02:03) Zgłoś naruszenie 00

    A ja dodam, że naistotniejsze jest Prawo Naturalne. Prawo to jest stosowane tylko jak jest dokonana krzywda dugiej istocie żywej (jest poszkodowany). Inaczej to ludzkie sztuczne prawo to faszyzm. Jakaś obca osobą co ma ograniczoną odpowiedzialność decyduje o losie rodziny i dziecka? To chore. To jest zbrodnia na ludzkości. Zbrodnia na rodzinie. Zbrodnia na dzieciach. Rósł formalnie zmieni nazwę ślę te nieetyczne żółty nadal będą tworzyć diagnozy jak z fusów.... Psychiatria jest pseudonauka i jest fałszywą. Na początku 1930 r.bylo6 chorób psychicznych a po 50 latach odrobili ich ponad 300. To kontrola i manipulacją soleczenstwem. Psycholog też jest by pomagać rozwiązywać problemy a nie dokładać. Nie dość że nie mają prawa do wykonywania zawodu to też są bez moralności.... Diagnozy to etykiety patologii. Oni nastawieni są na destrukcję ludzi a nie pomoc. Wtracaja się w życie rodzin i dzieci jak diety czy sposoby leczenia...to chore. Służy to trzymania trzody bydlecej w kontroli.

    Odpowiedz
  • KiKa(2015-06-26 07:48) Zgłoś naruszenie 00

    Ludzie, jak RODk może rozbijać rodziny?? czy oni was biorą z ulicy na te badania? czy w waszym imieniu zakładają sprawy? Skoro rodzice (ludzie dorośli i jak tu wszyscy piszą broniący dobra dziecka i rodziny) nie potrafią dogadać się dla dobra dziecka, to kto ma dziecku w tym pomóc, kto? Z resztą, z tego co wiem, na badania RODK można nie wyrazić zgody zarówno przed sądem jak i na miejscu, składając odpowiednie oświadczenie. Fakt, usankcjonowanie w strukturach sądu możne budzić zastrzeżenia, ale kuratorzy też są w ich strukturach, wydają sprawozdania i zalecenia, które waszym zdaniem też nie powinny być traktowane jako obiektywne?

    Odpowiedz
  • ojciec(2015-06-26 09:12) Zgłoś naruszenie 00

    łapy precz od rodziny bandyci bo my sie wezmiemy za rozbijanie waszych rodzin faszystowskie komunistyczne *************

    Odpowiedz
  • Maciek(2015-06-26 10:09) Zgłoś naruszenie 00

    Skoro mają być zespoły specjalistów to po co sądy "rodzinne" które są najwyraźniej tworem niedouczonym i muszą sięgać po opinie od "specjalistów". Najwyraźniej sądy zapomniały że wyroki i postanowienia wydaje się w oparciu o materiał dowodowy a nie jakieś "opinie" jakichś "specjalistów". Po za tym staną się zbędni biegli sądowi jak zaczną funkcjonować "zespoły specjalistów. Polska to piękny kraj i było by fajnie gdyby przy władzy byli ludzie umysłowo sprawni, dlatego sugerowałbym na początku przebadanie u tych "specjalistów " ekipę rządzącą i sędziów a na koniec samych "specjalistów"

    Odpowiedz
  • kahli(2015-06-25 11:36) Zgłoś naruszenie 00

    ustawa ma uratować nieudaczników z rodk-a! Jakie to będą niezależne opinie (badania) jak rodek podlegać będzie pod sąd? O jakości badań i poziomie intelektualnym pracowników rodków nie będę wspominał - tą wiedzę mają setki tysięcy poszkodowanych dzieci i ich rodziców. A towarzystwu się spieszy bo wniosek w Trybunale leży od prawie dwóch lat!. Panie Prezesie Rzepliński - na co pan czeka?!

    Odpowiedz
  • nana(2015-06-25 11:36) Zgłoś naruszenie 00

    Rodziny ojców odseparowanych od swoich dzieci, nie wyrażają zgody na usankcjonowanie działalności komunistycznego podmiotu, który funkcjonując przez ponad 40 lat przyczynił się do rozbijania rodzin, krzywdy ponad 20 mln dzieci oraz był przykładem patologicznego działania państwa w sprawach rodzinnych.
    To za przyczyną bezprawnego zaangażowania przez Sądy rodzinne "fachowców" z RODK do opiniowania rodzin polskich w sprawach około rozwodowych w Polsce wykreowano 4,5 mln sierot sądowych. Państwo próbuje pominąć społeczeństwo polskie, serwując mu projekt ustawy – z 18 czerwca 2015 r. o opiniodawczych zespołach sądowych specjalistów, który to projekt ma zastąpić patologiczne działania RODK.

    Odpowiedz
  • Jan Kowalski(2015-06-25 18:42) Zgłoś naruszenie 00

    "Badanie" przez nie doktorów jest niezgodne z prawem. Ponadto nikt nie diagnozuje, nie opiniuje, nie testuje potencjalnych rodziców i ich predyspozycji co do opieki nad dzieckiem i jego wychowywania - więc dlaczego taki proceder stosowany jest wobec rodziców i ich dziecka?

    Odpowiedz
  • mat4milijan(2015-06-25 20:42) Zgłoś naruszenie 00

    matka moich dzieci izoluje córkę i syna ode mnie. Trwa to już niemal trzy lata. Genialny sąd wysłał nas na badania do RODiK. Po co te badania pytam się kierowniczki? Chce Pani po trzech latach izolacji badać więź? Takich mamy fachowców w ,,RODZINNYCH" OŚRODKACH DIAGNOSTYCZNO-KONSULTACYJNYCH. Dzieci ich nie interesują, rodzina też tylko kasa. Pani profesor psychologii stwierdziła, że skoro nie bada się pary przed zawarciem związku to nie powinno badać się także przy rozwodzie

    Odpowiedz
  • StAAbrA(2015-06-24 17:28) Zgłoś naruszenie 00

    Nie ma pomyłek .
    Są dowody .

    Odpowiedz

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Galerie

Polecane