statystyki

Dane o skazaniach w RODO. Czy będą słabiej chronione?

autor: Paweł Litwiński27.02.2018, 07:30; Aktualizacja: 27.02.2018, 07:54
Podstawy przetwarzania danych o wyrokach skazujących są w RODO takie same jak podstawy przetwarzania danych zwykłych

Podstawy przetwarzania danych o wyrokach skazujących są w RODO takie same jak podstawy przetwarzania danych zwykłychźródło: ShutterStock

Dane osobowe tradycyjnie dzielimy na zwykłe i wrażliwe. Jest to podział naturalny dla większości z nas, a określenie „dane wrażliwe” weszło już na stałe do języka potocznego.

Oczywiste jest, że do tej drugiej kategorii zaliczamy dane, które należy chronić „bardziej” z tego powodu, że dotyczą najbardziej prywatnej sfery życia człowieka: stanu zdrowia, poglądów politycznych, życia seksualnego czy wyroków skazujących. Podział jest też bardzo łatwy do uchwycenia na gruncie przepisów o ochronie danych osobowych – dane wrażliwe zostały wymienione w formie katalogu zamkniętego w art. 27 ust. 1 ustawy o ochronie danych osobowych, a pozostałe dane, w tym przepisie niewymienione, to dane zwykłe.

Rozróżnienie w zależności od stopnia wrażliwości danych pojawia się również w RODO, czyli w nowym europejskim prawie ochrony danych osobowych. W art. 9 tego aktu znajdziemy zamknięty katalog informacji, które zaliczają się do tzw. szczególnych kategorii danych osobowych. Pozostałe, niewymienione w tym przepisie, zaliczyć trzeba do danych zwykłych. Tym jednak, co ten katalog różni od znanego nam z ustawy o ochronie danych osobowych, jest kwestia danych dotyczących skazań: tego rodzaju informacje nie zaliczają się na gruncie RODO do szczególnych kategorii danych osobowych. Zamiast tego potraktowane zostały w sposób odrębny w poświęconym im art. 10 RODO.

Zmiana podejścia do problemu jest tym ważniejsza, że art. 27 ust. 1 ustawy nakazywał traktować w szczególny sposób m.in. dane dotyczące skazań, orzeczeń o ukaraniu i mandatów karnych, a także innych orzeczeń wydanych w postępowaniu sądowym lub administracyjnym. Tymczasem RODO ten katalog zawęża – specjalna regulacja odnosi się do danych „dotyczących wyroków skazujących oraz naruszeń prawa lub powiązanych środków bezpieczeństwa”. Same wyroki skazujące to pojęcie niebudzące wątpliwości w polskim prawie, ale czym są „naruszenia prawa lub powiązane środki bezpieczeństwa”? Informacje o „naruszeniach prawa” dotyczą przypadków popełnienia przestępstwa (naruszenia obowiązującego prawa) przez określoną osobę fizyczną, ale niestwierdzonych wyrokami sądowymi (np. nałożenie mandatu karnego, który ukarany przyjął). Z kolei pojęcie „powiązane środki bezpieczeństwa” powinno być rozumiane jako „środki karne” z art. 39 kodeksu karnego. Poza zakresem szczególnie chronionych danych osobowych znajdują się więc na gruncie RODO wyroki inne niż skazujące – nie będą więc zaliczały się do żadnej szczególnej kategorii danych osobowych informacje o wyrokach sądów cywilnych (np. wyrok rozwodowy) czy o decyzjach administracyjnych (np. decyzja o przyznaniu pomocy społecznej).


Pozostało 64% tekstu

Prenumerata wydania cyfrowego

Dziennika Gazety Prawnej
9,80 zł
cena za dwa dostępy
na pierwszy miesiąc,
kolejny miesiąc tylko 79 zł
Oferta autoodnawialna
KUPUJĘ

Pojedyncze wydanie cyfrowe

Dziennika Gazety Prawnej
4,92 zł
Płać:
KUPUJĘ
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Galerie

Polecane