statystyki

Rejestracja tradycyjnego dania nie daje monopolu na jego serwowanie

autor: Damian Michalczuk13.05.2015, 11:53

Pan Michał prowadzi nad morzem gospodarstwo agroturystyczne i restaurację, w której sprzedaje tradycyjne potrawy z własnych produktów rolnych. Część z nich ma wyjątkową recepturę, która jest przechowywana w jego rodzinie od pokoleń. – Podobne potrawy starają się przygotowywać również inni restauratorzy z okolic. Chcę uzyskać wyłączność na ich wytwarzanie. Czy wpis na listę produktów tradycyjnych da mi monopol na ich produkcję.

Wpis wyrobu lub potrawy na rządową listę produktów tradycyjnych sprawia, że są one bardziej atrakcyjne dla klientów, lecz nie daje monopolu na ich wytwarzanie. Rejestracja pozwala na urzędowe potwierdzenie stosowanej nazwy, metod produkcji oraz receptury. Dzięki uznanej w ten sposób wysokiej jakości produktu, zazwyczaj wzrasta na niego popyt i zaufanie klientów do producenta. Jednocześnie może poszerzyć się rynek zbytu na ten wyrób, co jest równoznaczne z promocją produktu i regionu. Lista produktów tradycyjnych ma bowiem na celu zidentyfikowanie tradycyjnej żywności, a co za tym idzie – celowe zwiększenie zainteresowania nią wśród konsumentów.


Pozostało jeszcze 84% treści

Czytaj wszystkie artykuły na gazetaprawna.pl oraz w e-wydaniu DGP
Zapłać 97,90 zł Kup abonamentna miesiąc
Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Galerie

Polecane