statystyki

Urzędnicy cofają zezwolenia na sprzedaż alkoholu. W trunkach liczą się realne procenty

autor: Piotr Szymaniak03.03.2015, 18:30
alkohol, akcyza, banderola

Kłopot w tym, że inspekcja handlowa w trakcie kontroli u producenta oparła się na informacji o zawartości alkoholu przedstawionej na etykiecie, podczas gdy według producenta rzeczywista zawartość była wyższa.źródło: ShutterStock

Urzędnicy różnie interpretują przepisy ustawy o wychowaniu w trzeźwości. To, co uchodzi w Gdańsku czy Katowicach, w Warszawie może być podstawą do cofnięcia zezwolenia na sprzedaż alkoholu

Reklama


Reklama


W marcu 2014 r. łódzka Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrolę w spółce +H2O produkującej m.in. wina i cydry. Firma miała zezwolenie na hurtową sprzedaż alkoholu o zawartości powyżej 4,5 proc., natomiast cydry – według informacji na etykiecie – miały w zależności od rodzaju 3,5 lub 4,5 proc. alkoholu. W związku z tym inspekcja stwierdziła naruszenie przepisów ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (t.j. Dz.U. z 2012 r. poz. 1356 ze zm.), polegające na sprzedaży alkoholu bez wymaganego zezwolenia.


Pozostało jeszcze 83% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 89,90 zł
Zamów abonament

Mam już kod SMS
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Zapoznaj się z regulaminem i kup licencję

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Prawo na co dzień

Galerie

Wyszukiwarka kancelarii

SzukajDodaj kancelarię

Polecane

Reklama