statystyki

RODO: Nagrania z kamer będą przechowywane przez trzy miesiące

autor: Sławomir Wikariak10.05.2018, 07:26; Aktualizacja: 10.05.2018, 08:15
Przepisy ustawy o ochronie danych osobowych mają znowelizować ustawę – Prawo oświatowe

Przepisy ustawy o ochronie danych osobowych mają znowelizować ustawę – Prawo oświatoweźródło: ShutterStock

Nagrania z monitoringu nie będą mogły być przechowywane dłużej niż trzy miesiące, a samych kamer nie będzie można montować w miejscach takich jak toalety. Od tej ostatniej zasady będą jednak wyjątki.

Przepisy dotyczące monitoringu wizyjnego to najistotniejsze z poprawek wprowadzonych do projektu ustawy o ochronie danych osobowych. Zgłoszono je podczas wtorkowego posiedzenia połączonych komisji sejmowych: administracji i spraw wewnętrznych oraz sprawiedliwości i praw człowieka. Komisja przyjęła projekt z poprawkami i jeszcze wczoraj miał trafić on do drugiego czytania. Przed zamknięciem wydania DGP nie uwzględniono jeszcze tego punktu w obradach Sejmu, ale posłowie są zdeterminowani, żeby uchwalić ustawę jeszcze na tym posiedzeniu. Tylko wówczas będzie szansa, by weszła ona w życie do 25 maja, kiedy to zacznie być stosowane unijne rozporządzenie 2016/679 w sprawie ochrony danych osobowych (RODO).

Przepisy ustawy o ochronie danych osobowych mają znowelizować ustawę – Prawo oświatowe (Dz.U. z 2017 r. poz. 59 ze zm.) i wprowadzić do niej możliwość instalowania kamer, jeśli jest to niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa uczniów, pracowników, jak i ochrony mienia. Zastrzeżono, że monitoring nie powinien stanowić środka nadzoru nad jakością nauczania. Częściowo też uwzględniono postulat, by wyłączyć spod niego miejsca takie jak toalety czy szatnie. Przepis zakazujący instalowania w nich kamer przewiduje jednak wyjątek od tej zasady. Będzie to dopuszczalne ze względu na konieczność zapewnienia bezpieczeństwa, ale tylko przy zastosowaniu technik uniemożliwiających rozpoznanie przebywających w tych pomieszczaniach osób (czyli po anonimizacji).


Pozostało jeszcze 44% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Galerie

Polecane