Prowadzenie ogródka piwnego podczas wakacji może okazać się dochodowym interesem przy małych nakładach finansowych. Jego uruchomienie wymaga zarejestrowania firmy i uzyskania zezwolenia na sprzedaż alkoholu.

Zmęczeni zgiełkiem dużych miast i zatłoczonymi restauracjami konsumenci szukają ustronnych miejsc, w których mogliby choćby przez kilka godzin odpocząć ze znajomymi czy rodziną.

Z tego powodu niesłabnącą popularnością cieszą się letnie ogródki piwne, które jak grzyby po deszczu zaczynają powstawać głównie na peryferiach aglomeracji.

Zorganizowanie sezonowego ogródka z piwem i kiełbasą może okazać się dochodowym biznesem, pod warunkiem że znajdzie się on w dobrym miejscu i przyciągnie klientów przystępnymi cenami oferowanych produktów.

To jest tylko część artykułu, zobacz pełną treść w e-wydaniu Dziennika Gazety Prawnej: Jak zgodnie z prawem założyć letni ogródek piwny
W pełnej wersji artykułu:
- Jak zarejestrować działalność
- Jakie zezwolenia musi wydać gmina
- Jak wyglądają wymagania techniczne
- Czy jest wymagana zgoda sąsiadów
- Jak zawiesić działalność