Przedstawiamy wytyczne dotyczące funkcjonowania obiektów wielofunkcyjnych w trakcie epidemii COVID-19 w Polsce przygotowane przez Ministerstwo Rozwoju w konsultacji z Głównym Inspektoratem Sanitarnym.
Celem wdrażanych procedur jest:
- Wskazanie zasad w obiektach wielofunkcyjnych, zapewniających bezpieczeństwo dla osób zaangażowanych w organizację wydarzeń.
- Wskazanie zakresu współdziałania z organizatorami wydarzeń w celu dostosowania infrastruktury i wyposażenia obiektów do wymogów.
- Minimalizowanie ryzyka zakażenia pracowników/osób zaangażowanych w organizację wydarzenia w obiektach przez jego uczestników oraz inne osoby z zewnątrz.
- Ograniczenie liczby osób przebywających na terenie obiektów w danym przedziale czasowym.
- Działanie, mające na celu ograniczenie ryzyka rozprzestrzeniania się epidemii w obiektach i dostosowanie podejmowanych działań, procedur i infrastruktury do potencjalnego zagrożenia.
- Stworzenie modelu procedur bezpieczeństwa umożliwiających działanie w obiektach organizatorów, firm obsługujących wydarzenia, artystów i sportowców, organizujących imprezy kulturalne, rozrywkowe, sportowe, targowe, kongresowe, konferencyjne i masowe.
- Zapewnienie spójności pomiędzy wytycznymi.
Wytyczne zostały podzielone na następujące części:
- Przestrzeń komunikacyjna oraz udostępnione miejsca
- Bezpieczeństwo obsługi i uczestników
- Gastronomia i catering - żywienie dla gości oraz ekip realizacyjnych
- Zapewnienie czystości na terenie wydarzenia
- Procedury postępowania podczas obsługi wydarzeń
- Procedury postępowania w odniesieniu do osoby posiadającej symptomy zakażenia
Przestrzeń komunikacyjna oraz udostępnione miejsca:
- Zastosowanie przelicznika osób do powierzchni w zależności od typu obiektu.
- Zastosowanie minimalnej wymaganej odległości pomiędzy krzesłami, stolikami.
- Określenie dopuszczalnej liczby osób w windach.
- Utrzymanie bezpiecznych odległości pomiędzy udostępnionymi miejscami siedzącymi.
- Zmniejszenie liczby udostępnionych miejsc siedzących do ilości proponowanych w poszczególnych etapach odmrażania dla danego rodzaju organizatorów i wydarzeń.
- Zmniejszenie liczby udostępnionych miejsc tymczasowych (na płycie) do ilości proponowanych w poszczególnych etapach odmrażania dla danego rodzaju organizatorów i wydarzeń.
- Zmniejszenie liczby udostępnionych miejsc stojących (na płycie) do ilości proponowanych w poszczególnych etapach odmrażania dla danego rodzaju organizatorów i wydarzeń.
- Wprowadzenie procedur kolejności lub liczby wpuszczania osób po przekroczeniu dopuszczalnej normy osób w wydarzeniu (kolejność zgłaszania się, sloty czasowe, numeracja biletów) w zależności od charakteru imprezy i wytycznych obowiązujących organizatorów.
- Uruchomienie większej liczby wejść, toalet (tak, aby uniknąć tłoku) na teren imprezy oraz organizacja wejść dedykowanych do poszczególnych stref. W każdym wejściu uruchomienie stanowisk do dezynfekcji rąk.
- Utrzymanie bezpiecznych odległości (1,5 m), zgodnie z otrzymanymi wytycznymi dla organizatorów, pomiędzy osobami stojącymi w kolejkach do wejść na teren imprezy, do punktów gastronomicznych, szatni, w windach.
- Opracowanie procedur dla obsługi imprez w zakresie postępowania, zasad bezpieczeństwa swojego i gości, sposobu informowania oraz egzekwowania wymogów.
- W zakresie systemów wentylacyjno-klimatyzacyjnych - stosowanie się do zaleceń NIZP- PZH.
- Komunikaty skierowane do uczestników imprezy w zakresie profilaktyki zdrowotnej i przestrzegania zasad higieny - wykorzystanie plakatów, piktogramów, systemów audiowizualnych, systemów dźwiękowych.
Bezpieczeństwo obsługi i uczestników:
- Dopuszczenie do pracy pracowników po przeprowadzonej kontroli temperatury ciała, za ich zgodą, oraz wyposażanych w maseczki, rękawiczki, jeśli nadal będzie to wymagane obowiązującymi przepisami prawa. Pracownicy obsługujący wydarzenie wyrażają zgodę na pomiar temperatury ciała. W obsłudze wydarzenia nie uczestniczą osoby z symptomami choroby zakaźnej.
- Spotkania i narady wewnętrzne z zachowaniem bezpiecznej odległości pomiędzy osobami.
- Zapewnienie środków ochrony osobistej dla pracowników/osób świadczących usługi (maseczki, kaski ochronne, rękawice jednorazowe) i preparatów do dezynfekcji rąk, zgodnie z obowiązującymi regulacjami w tym zakresie.
- Zapewnienie wsparcia organizatorom w zakresie wdrożenia i realizacji imiennej sprzedaży biletów i dokonywania sprawdzeń tożsamości - na wejściu lub w inny sposób identyfikacji uczestników wydarzeń, po uprzednim uzyskaniu ich zgody, o czym muszą być wcześniej poinformowani.
- W celu usprawnienia kontroli bezpieczeństwa, zapewnienie dodatkowych miejsc depozytowych, poza terenem wydarzeń i nie w bezpośredniej bliskości wejść na wydarzenia dla osób z większymi bagażami - ograniczenie rozmiaru bagażu dopuszczalnego na terenie imprezy.
- Uwzględnianie w dokumentacji na imprezy masowe dodatkowych rozwiązań w zakresie niwelowania zagrożeń epidemiologicznych.
- Wyznaczenie osoby w zakresie bhp i zagrożeń epidemiologicznych lub rozszerzenie zadań dla operatorów medycznych.
- Dedykowanie na stałe dodatkowego miejsca na terenie obiektu dla osób wymagających izolacji.
Gastronomia i catering - żywienie dla gości oraz ekip realizacyjnych:
- W przypadku usług gastronomicznych należy stosować wytyczne dla gastronomii (zob. "Wytyczne MR i GIS dotyczące funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii COVID-19").
Zapewnienie czystości na terenie wydarzenia:
- Zapewnienie odpowiednich zabezpieczeń dla personelu sprzątającego (maseczki, rękawiczki, płyny do mycia i dezynfekcji).
- Określenie ilości dozowników z płynem do dezynfekcji rąk przy wejściach, w przestrzeniach dla publiczności, w toaletach i ich stałe monitorowanie celem uzupełniania.
- Zabezpieczenie folią terminali płatniczych oraz ich dezynfekowanie nie rzadziej niż co godzinę.
- Sprzątanie i dezynfekcja powierzchni publicznych w trakcie i po wydarzeniu - wyznaczenie częstotliwości w oparciu o ocenę ryzyka.
- Dezynfekcja strefy backstage oraz stref produkcyjnych po każdym wydarzeniu.
- Sprzątanie i dezynfekcja stref przygotowania i wydawania posiłków.
- Przygotowanie i oznaczenie pojemników dedykowanych na utylizację, uwzględnienie kategorii odpadów w umowach z firmami odbierającymi odpady. Rekomenduje się postępowanie zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Klimatu i Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
- Udostępnienie w toaletach instrukcji w zakresie mycia i dezynfekcji rąk.
Procedury postępowania podczas obsługi wydarzeń:
- W trakcie montażu i demontażu zachowanie zasad bezpieczeństwa obowiązujących dla firm zabudowujących i dostawców zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami i zaleceniami Głównego Inspektoratu Sanitarnego - opracowanie instrukcji bezpieczeństwa epidemicznego dla obiektu w trakcie przygotowań i przebiegu wydarzeń; przekazanie do zaopiniowania na 14 dni przed wydarzeniem właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej (dotyczy dużych wydarzeń w obiektach zamkniętych).
- Obowiązek zapewnienia pracownikom i podwykonawcom dodatkowego niezbędnego sprzętu, środków ochrony osobistej, zgodnie z obowiązującymi regulacjami.
- obowiązkowe mycie i dezynfekcja rąk;
- wyposażenie i ubiór osób zaangażowanych w organizację wydarzenia: - maski ochronne na twarz, zgodnie z przepisami rozporządzenia; - rękawiczki jednorazowe; - kombinezony ochronne (kilka) do dyspozycji wskazanych osób z obsługi na wypadek wystąpienia konieczności podejmowania działań w takim wyposażeniu.
- Szkolenie pracowników w zakresie prawidłowego stosowania i użytkowania środków dezynfekujących i odzieży ochronnej.
- Wdrożenie wymogów i standardów organizacji obecności wykonawców, zawodników w strefach backstage.
- Odseparowanie dróg dojścia wykonawców i ekip technicznych.
Procedury postępowania w odniesieniu do osoby posiadającej symptomy zakażenia:
- Przygotowanie zamkniętych, odizolowanych i odpowiednio dezynfekowanych pomieszczeń dla osób z objawami infekcji. Zapewnienie odpowiedniego zabezpieczenia pracownikom medycznym pracującym w tym pomieszczeniu.
- Osoby wykazujące objawy chorobowe lub, będące w trakcie kwarantanny nie mogą korzystać z miejsc publicznych, w tym uczestniczyć w spotkaniach, konferencjach, imprezach sportowo-artystycznych.
- Poinformowanie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej o osobie z podejrzeniem zarażenia.
- Ustalenie postępowania z organizatorem wydarzenia.
- Dezynfekcja miejsca izolacji.