Przedstawiamy wytyczne dotyczące funkcjonowania obiektów wielofunkcyjnych w trakcie epidemii COVID-19 w Polsce przygotowane przez Ministerstwo Rozwoju w konsultacji z Głównym Inspektoratem Sanitarnym.

Celem wdrażanych procedur jest:

  • Wskazanie zasad w obiektach wielofunkcyjnych, zapewniających bezpieczeństwo dla osób zaangażowanych w organizację wydarzeń.
  • Wskazanie zakresu współdziałania z organizatorami wydarzeń w celu dostosowania infrastruktury i wyposażenia obiektów do wymogów.
  • Minimalizowanie ryzyka zakażenia pracowników/osób zaangażowanych w organizację wydarzenia w obiektach przez jego uczestników oraz inne osoby z zewnątrz.
  • Ograniczenie liczby osób przebywających na terenie obiektów w danym przedziale czasowym.
  • Działanie, mające na celu ograniczenie ryzyka rozprzestrzeniania się epidemii w obiektach i dostosowanie podejmowanych działań, procedur i infrastruktury do potencjalnego zagrożenia.
  • Stworzenie modelu procedur bezpieczeństwa umożliwiających działanie w obiektach organizatorów, firm obsługujących wydarzenia, artystów i sportowców, organizujących imprezy kulturalne, rozrywkowe, sportowe, targowe, kongresowe, konferencyjne i masowe.
  • Zapewnienie spójności pomiędzy wytycznymi.

Wytyczne zostały podzielone na następujące części:

  • Przestrzeń komunikacyjna oraz udostępnione miejsca
  • Bezpieczeństwo obsługi i uczestników
  • Gastronomia i catering - żywienie dla gości oraz ekip realizacyjnych
  • Zapewnienie czystości na terenie wydarzenia
  • Procedury postępowania podczas obsługi wydarzeń
  • Procedury postępowania w odniesieniu do osoby posiadającej symptomy zakażenia

Przestrzeń komunikacyjna oraz udostępnione miejsca:

  • Zastosowanie przelicznika osób do powierzchni w zależności od typu obiektu.
  • Zastosowanie minimalnej wymaganej odległości pomiędzy krzesłami, stolikami.
  • Określenie dopuszczalnej liczby osób w windach.
  • Utrzymanie bezpiecznych odległości pomiędzy udostępnionymi miejscami siedzącymi.
  • Zmniejszenie liczby udostępnionych miejsc siedzących do ilości proponowanych w poszczególnych etapach odmrażania dla danego rodzaju organizatorów i wydarzeń.
  • Zmniejszenie liczby udostępnionych miejsc tymczasowych (na płycie) do ilości proponowanych w poszczególnych etapach odmrażania dla danego rodzaju organizatorów i wydarzeń.
  • Zmniejszenie liczby udostępnionych miejsc stojących (na płycie) do ilości proponowanych w poszczególnych etapach odmrażania dla danego rodzaju organizatorów i wydarzeń.
  • Wprowadzenie procedur kolejności lub liczby wpuszczania osób po przekroczeniu dopuszczalnej normy osób w wydarzeniu (kolejność zgłaszania się, sloty czasowe, numeracja biletów) w zależności od charakteru imprezy i wytycznych obowiązujących organizatorów.
  • Uruchomienie większej liczby wejść, toalet (tak, aby uniknąć tłoku) na teren imprezy oraz organizacja wejść dedykowanych do poszczególnych stref. W każdym wejściu uruchomienie stanowisk do dezynfekcji rąk.
  • Utrzymanie bezpiecznych odległości (1,5 m), zgodnie z otrzymanymi wytycznymi dla organizatorów, pomiędzy osobami stojącymi w kolejkach do wejść na teren imprezy, do punktów gastronomicznych, szatni, w windach.
  • Opracowanie procedur dla obsługi imprez w zakresie postępowania, zasad bezpieczeństwa swojego i gości, sposobu informowania oraz egzekwowania wymogów.
  • W zakresie systemów wentylacyjno-klimatyzacyjnych - stosowanie się do zaleceń NIZP- PZH.
  • Komunikaty skierowane do uczestników imprezy w zakresie profilaktyki zdrowotnej i przestrzegania zasad higieny - wykorzystanie plakatów, piktogramów, systemów audiowizualnych, systemów dźwiękowych.

Bezpieczeństwo obsługi i uczestników:

  • Dopuszczenie do pracy pracowników po przeprowadzonej kontroli temperatury ciała, za ich zgodą, oraz wyposażanych w maseczki, rękawiczki, jeśli nadal będzie to wymagane obowiązującymi przepisami prawa. Pracownicy obsługujący wydarzenie wyrażają zgodę na pomiar temperatury ciała. W obsłudze wydarzenia nie uczestniczą osoby z symptomami choroby zakaźnej.
  • Spotkania i narady wewnętrzne z zachowaniem bezpiecznej odległości pomiędzy osobami.
  • Zapewnienie środków ochrony osobistej dla pracowników/osób świadczących usługi (maseczki, kaski ochronne, rękawice jednorazowe) i preparatów do dezynfekcji rąk, zgodnie z obowiązującymi regulacjami w tym zakresie.
  • Zapewnienie wsparcia organizatorom w zakresie wdrożenia i realizacji imiennej sprzedaży biletów i dokonywania sprawdzeń tożsamości - na wejściu lub w inny sposób identyfikacji uczestników wydarzeń, po uprzednim uzyskaniu ich zgody, o czym muszą być wcześniej poinformowani.
  • W celu usprawnienia kontroli bezpieczeństwa, zapewnienie dodatkowych miejsc depozytowych, poza terenem wydarzeń i nie w bezpośredniej bliskości wejść na wydarzenia dla osób z większymi bagażami - ograniczenie rozmiaru bagażu dopuszczalnego na terenie imprezy.
  • Uwzględnianie w dokumentacji na imprezy masowe dodatkowych rozwiązań w zakresie niwelowania zagrożeń epidemiologicznych.
  • Wyznaczenie osoby w zakresie bhp i zagrożeń epidemiologicznych lub rozszerzenie zadań dla operatorów medycznych.
  • Dedykowanie na stałe dodatkowego miejsca na terenie obiektu dla osób wymagających izolacji.

Gastronomia i catering - żywienie dla gości oraz ekip realizacyjnych:

  • W przypadku usług gastronomicznych należy stosować wytyczne dla gastronomii (zob. "Wytyczne MR i GIS dotyczące funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii COVID-19").

Zapewnienie czystości na terenie wydarzenia:

  • Zapewnienie odpowiednich zabezpieczeń dla personelu sprzątającego (maseczki, rękawiczki, płyny do mycia i dezynfekcji).
  • Określenie ilości dozowników z płynem do dezynfekcji rąk przy wejściach, w przestrzeniach dla publiczności, w toaletach i ich stałe monitorowanie celem uzupełniania.
  • Zabezpieczenie folią terminali płatniczych oraz ich dezynfekowanie nie rzadziej niż co godzinę.
  • Sprzątanie i dezynfekcja powierzchni publicznych w trakcie i po wydarzeniu - wyznaczenie częstotliwości w oparciu o ocenę ryzyka.
  • Dezynfekcja strefy backstage oraz stref produkcyjnych po każdym wydarzeniu.
  • Sprzątanie i dezynfekcja stref przygotowania i wydawania posiłków.
  • Przygotowanie i oznaczenie pojemników dedykowanych na utylizację, uwzględnienie kategorii odpadów w umowach z firmami odbierającymi odpady. Rekomenduje się postępowanie zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Klimatu i Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
  • Udostępnienie w toaletach instrukcji w zakresie mycia i dezynfekcji rąk.

Procedury postępowania podczas obsługi wydarzeń:

  • W trakcie montażu i demontażu zachowanie zasad bezpieczeństwa obowiązujących dla firm zabudowujących i dostawców zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami i zaleceniami Głównego Inspektoratu Sanitarnego - opracowanie instrukcji bezpieczeństwa epidemicznego dla obiektu w trakcie przygotowań i przebiegu wydarzeń; przekazanie do zaopiniowania na 14 dni przed wydarzeniem właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej (dotyczy dużych wydarzeń w obiektach zamkniętych).
  • Obowiązek zapewnienia pracownikom i podwykonawcom dodatkowego niezbędnego sprzętu, środków ochrony osobistej, zgodnie z obowiązującymi regulacjami.
  • obowiązkowe mycie i dezynfekcja rąk;
  • wyposażenie i ubiór osób zaangażowanych w organizację wydarzenia: - maski ochronne na twarz, zgodnie z przepisami rozporządzenia; - rękawiczki jednorazowe; - kombinezony ochronne (kilka) do dyspozycji wskazanych osób z obsługi na wypadek wystąpienia konieczności podejmowania działań w takim wyposażeniu.
  • Szkolenie pracowników w zakresie prawidłowego stosowania i użytkowania środków dezynfekujących i odzieży ochronnej.
  • Wdrożenie wymogów i standardów organizacji obecności wykonawców, zawodników w strefach backstage.
  • Odseparowanie dróg dojścia wykonawców i ekip technicznych.

Procedury postępowania w odniesieniu do osoby posiadającej symptomy zakażenia:

  • Przygotowanie zamkniętych, odizolowanych i odpowiednio dezynfekowanych pomieszczeń dla osób z objawami infekcji. Zapewnienie odpowiedniego zabezpieczenia pracownikom medycznym pracującym w tym pomieszczeniu.
  • Osoby wykazujące objawy chorobowe lub, będące w trakcie kwarantanny nie mogą korzystać z miejsc publicznych, w tym uczestniczyć w spotkaniach, konferencjach, imprezach sportowo-artystycznych.
  • Poinformowanie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej o osobie z podejrzeniem zarażenia.
  • Ustalenie postępowania z organizatorem wydarzenia.
  • Dezynfekcja miejsca izolacji.
Źródło: Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii w konsultacji z GIS