statystyki

Sieci handlowe chcą doprecyzowania projektu o przeciwdziałaniu marnowania żywności

autor: Patrycja Otto10.09.2015, 07:23; Aktualizacja: 10.09.2015, 10:55
sklep z zabawkami

Projekt ustawy nie określa, kto ponosi koszty transportu żywności ze sklepu do OPPźródło: ShutterStock

Jutro w Sejmie ma się odbyć pierwsze czytanie poselskiego projektu ustawy o przeciwdziałaniu marnowania żywności. Zgodnie z nią sklepy o powierzchni powyżej 250 mkw. będą musiały obowiązkowo – a nie jak teraz dobrowolnie – przekazywać niesprzedane jedzenie na cele charytatywne. Niezastosowanie się do zaleceń ustawodawcy ma być sankcjonowane grzywną.

Branża handlowa jest przeciw.

– Idea jest szczytna. Co jednak w sytuacji, gdy w okolicy sklepu nie ma organizacji pożytku publicznego, czyli placówka nie ma z kim podpisać umowy o współpracy? Albo jeśli organizacja jej odmówi lub nie odbierze towaru – pyta Karol Stec z departamentu prawnego Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji.

Szczególnie że projekt ustawy nie określa, kto ponosi koszty transportu żywności ze sklepu do OPP. Tymczasem nie wszystkie organizacje są wyposażone w samochody odpowiednie do przewożenia środków spożywczych. Brakuje zwłaszcza chłodni, będą więc mogły odmówić odbioru np. jogurtów.


Pozostało 76% tekstu

Prenumerata wydania cyfrowego

Dziennika Gazety Prawnej
9,80 zł
cena za dwa dostępy
na pierwszy miesiąc,
kolejny miesiąc tylko 79 zł
Oferta autoodnawialna
KUPUJĘ

Pojedyncze wydanie cyfrowe

Dziennika Gazety Prawnej
4,92 zł
Płać:
KUPUJĘ
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Galerie

Polecane