Firma Google swój serwis społecznościowy zorganizowała stosunkowo późno, ale za to skorzystała z pozycji lidera na rynku poczty elektronicznej. Przypisała konta na Google+ wszystkim, którzy mają pocztę Gmail, zakładają konta na YouTube, wrzucają fotki do Picassy. A zatem wiele jest osób, które o tym nawet nie wiedzą. Tyle że te założone z automatu profile są martwe i puste. Choć zawierają dane osobowe, przekazane Google przy okazji korzystania z innych usług
Usunięcie konta z Google+ nie jest jednak trudne i nie powoduje konieczności zrezygnowania ze wszystkich usług tej firmy. Trzeba się zalogować do konta na stronie Google+ używając hasła jak do Gmaila. Potem wybieramy „ustawienia konta Google+” a następnie wchodzimy w „ustawienia konta”. Dalej w sekcji „usługi„ trzeba kliknąć „usuń profil i powiązane funkcje Google+”. Jeżeli chcemy zlikwidować tylko profil, wybieramy „usuń zawartość usługi Google+”. Jeśli zaś posiadanie poczty Gmail i inne usługi tej firmy nas nie interesują, możemy wybrać „zamknij całe konto i usuń wszystkie usługi”.
Reklama
Skorzystanie z tej ostatniej opcji spowoduje, że będziemy mogli korzystać jedynie z usług Google, które nie wymagają logowania (np. wyszukiwarki).