statystyki

Zatrudnienie nieudolnego IOD nie ochroni przed karą

autor: Jakub Styczyński06.10.2020, 08:11; Aktualizacja: 06.10.2020, 08:11
Organ nadzorczy wskazał, że nieprawidłowe jest stanowisko SGGW, że błędy popełnione przez IOD nie mogą być równoznaczne ze stwierdzeniem niewłaściwego nadzoru administratora nad przestrzeganiem bezpieczeństwa danych osobowych

Organ nadzorczy wskazał, że nieprawidłowe jest stanowisko SGGW, że błędy popełnione przez IOD nie mogą być równoznaczne ze stwierdzeniem niewłaściwego nadzoru administratora nad przestrzeganiem bezpieczeństwa danych osobowychźródło: ShutterStock

Firmy nie mogą zasłaniać się faktem, że ich inspektor ochrony danych źle wykonywał swoją pracę. Przepisy RODO jasno bowiem wskazują, że odpowiedzialność za naruszenia ponosi administrator.

Wielu administratorów danych osobowych, powołujących inspektorów danych osobowych, nie bardzo zdaje sobie sprawę, jaka jest rola tej osoby w ich organizacjach. Dobitnie potwierdziła to decyzja prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych o nałożeniu kary w wysokości 50 tys. zł na Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (decyzja nr ZSOŚS.421.25.2019 z 21 sierpnia br.). I choć mowa o naruszeniach dokonanych przez administratora będącego instytucją publiczną, to jednak fragmenty decyzji prezesa UODO mogą być niezwykle istotne również dla przedsiębiorców.

Organ nadzorczy wskazał, że nieprawidłowe jest stanowisko SGGW, że błędy popełnione przez IOD nie mogą być równoznaczne ze stwierdzeniem niewłaściwego nadzoru administratora nad przestrzeganiem bezpieczeństwa danych osobowych. „(...) Uczelnia, jako administrator danych osobowych, jest odpowiedzialna w całości za wdrożenie zasad i procesów wynikających z przepisów o ochronie danych osobowych, w tym za pełnienie nad nimi nadzoru, nawet w sytuacji, gdy został wyznaczony inspektor ochrony danych osobowych” – czytamy w decyzji UODO.


Pozostało 79% tekstu

Prenumerata wydania cyfrowego

Dziennika Gazety Prawnej
7,90 zł
cena za dwa dostępy
na pierwszy miesiąc,
kolejny miesiąc tylko 79 zł
Oferta autoodnawialna
KUPUJĘ

Pojedyncze wydanie cyfrowe

Dziennika Gazety Prawnej
4,92 zł
Płać:
KUPUJĘ
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Galerie

Polecane