statystyki

UODO: Urząd z rozdwojeniem jaźni

autor: Jakub Styczyński16.05.2020, 08:45; Aktualizacja: 16.05.2020, 09:52
RODO było dla wielu prawdziwym novum. Urząd zapewniał jednak, że po swoistym okresie ochronnym (poświęconym edukacji w zakresie nowych przepisów), stanie się surowym strażnikiem danych osobowych Polaków

RODO było dla wielu prawdziwym novum. Urząd zapewniał jednak, że po swoistym okresie ochronnym (poświęconym edukacji w zakresie nowych przepisów), stanie się surowym strażnikiem danych osobowych Polakówźródło: ShutterStock

Nie milkną zarzuty, że prezes UODO podejmuje decyzje zgodne z linią władzy i nie reaguje, gdy o interwencję proszą obywatele. Cierpi reputacja instytucji, która od lat uczyła Polaków, jak ważna jest prywatność.

W dyskusji z prezesem Urzędu Ochrony Danych Osobowych nie ma już miejsca na merytorykę. Dane mu narzędzia są bowiem wykorzystywane w celach politycznych – mówi dr Maciej Kawecki, wcześniej koordynator prac nad reformą ochrony danych osobowych w Ministerstwie Cyfryzacji, a dziś dziekan Wyższej Szkoły Bankowej w Warszawie, specjalista (of counsel) w Kancelarii Maruta Wachta.

– Z wielką przykrością podzielam opinię, że prezes UODO podejmuje obecnie decyzje odpowiadające w określonych sprawach stanowiskom partii rządzącej – ocenia dr Ewa Kulesza, pierwszy generalny inspektor ochrony danych osobowych.

– W urzędzie od lat pracują specjaliści najwyższej klasy. Wielu z nich głównie z poczucia misji, bo pieniądze są słabe. Nazywanie UODO polityczną marionetką stawiałoby w złym świetle wszystkie te niesamowicie kompetentne osoby – wskazuje radca prawny Andrzej Lewiński, zastępca GIODO w latach 2006–2016, teraz prezes Fundacji im. Józefa Wybickiego oraz przewodniczący Komitetu ds. Ochrony Danych Osobowych Krajowej Izby Gospodarczej.

– Eksperci od RODO nie zadali sobie nawet trudu, aby ze zrozumieniem przeczytać moją wypowiedź w sprawie Poczty Polskiej. Atakuje się mnie ad personam bez najmniejszej choćby woli rzeczowej analizy moich argumentów. To przykre, ale i niebezpieczne, bo jest to de facto atak na moja niezależność. A ci, którzy najbardziej starają się ją podważyć, krzyczą, że robią to w jej obronie – odpowiada Jan Nowak, prezes UODO.


Pozostało jeszcze 90% treści

2 dostępy do wydania cyfrowego DGP w cenie
9,80 zł Za pierwszy miesiąc.
Oferta autoodnawialna
PRENUMERATA 2020

Polecane

Reklama

Komentarze (8)

  • aha(2020-05-16 12:12) Zgłoś naruszenie 484

    Dalej należy popierać dojną zmianę, która, jak kiedyś Solidarność, ma w swoich szeregach ludzi Ordo Iuris, Opus Dei, Kai Godek, nagrodzonej Wiewiórki. Buta, chamstwo brak empatii, pycha i szmal, grzebanie w cudzych majtkach.Bicie, poniżanie ofiar, oto uczucia i czyny ludzi związanych z kolaborantami Rzymu. Prezes UDO to tylko urzędnik, jak Duduś zrobi co mu polecą.

    Pokaż odpowiedzi (2)Odpowiedz
  • MKII(2020-05-16 13:35) Zgłoś naruszenie 303

    Całe to RODO- to jest jeden wielki b...del na kółkach. Zwykłe mydlenie ludziom oczu. Strasznie chroni przed czym co niegroźne, ale to co groźne - lekceważy. Urzędy marnują papier i toner wypisując jakieś bzdetne klauzule, choć przecież funkcją urzędu jest gromadzenia danych. Ale tam gdzie dane wyciekając do państw obcych albo są gromadzone przez korporacje - to UODO okazuje się cienki jak makaron. Dane o chorych na COVID - ogarniane przez komórkę - choć przecież Snowden wam już powiedział że takie dane są gromadzone. Tam UODO milczy. Cały ten cyrk z ochroną danych można by ogarnąć dwoma przepisami w prawie karnym i dwoma w cywilnym. A ile byśmy zaoszczędzili czasu i o ile mniej chaosu by było.

    Odpowiedz
  • dzwon ze spiżu(2020-05-16 20:33) Zgłoś naruszenie 230

    Dzisiejsze zachowanie tzw. "władzy" na Placu Zamkowym w Warszawie to jeszcze tarcza II czy już tarcza III ? Nieco się w tych tarczach pogubiłem.

    Odpowiedz
  • 007KAL(2020-05-16 10:06) Zgłoś naruszenie 210

    RODO/PUODO/UODO to są ważne skróty. Za ok.10 dni wielcy z UE mają złożyć sprawozdanie z sukcesów RODO. Pewnie wtedy dowiemy się, że "robiono wszystko z należytą starannością" i się udało. W Polsce jest też sukces. Dawny GIODO zmienił się w PUODO. A Prezes brzmi lepiej niż Główny Inspektor. To, że np. "Krajowy Rejestr Długów" (prywatny biznes, udający organ III RP tak skutecznie, że nawet wierzą w to polskie banki) może zalewać nas bezkarnie ofertami handlowymi to tylko malutka łyżeczka czegoś co żle pachnie. Beczka jest pełna miodu ? Nie - moim zdaniem śmiechu !

    Odpowiedz
  • IIIIII(2020-05-18 10:56) Zgłoś naruszenie 20

    UODO praktycznie nie działa. Ten urząd to fikcja, któej głównym zajęciem jest opędzanie się od interesantów. Czy ktokolwiek słyszął o karach dla notorycznych i jawnie działających spamerów? Ale nieprawda jest, że odpowiada za to tylko Nowak. Tak samo było za poprzedniego kierownictwa, które tę patologię stworzyło i umocniło, on to tylko kontunuuje.

    Odpowiedz
  • xxxx(2020-05-18 16:25) Zgłoś naruszenie 00

    Ktoś powinien za to pość siedzieć. UODO i minister cyfryzacji za ujawnienie bazy pesel Polaków bez zabezpieczenia i bez podstawy prawnej.

    Odpowiedz

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Galerie

Polecane