statystyki

UODO: Urząd z rozdwojeniem jaźni

autor: Jakub Styczyński16.05.2020, 08:45; Aktualizacja: 16.05.2020, 09:52
RODO było dla wielu prawdziwym novum. Urząd zapewniał jednak, że po swoistym okresie ochronnym (poświęconym edukacji w zakresie nowych przepisów), stanie się surowym strażnikiem danych osobowych Polaków

RODO było dla wielu prawdziwym novum. Urząd zapewniał jednak, że po swoistym okresie ochronnym (poświęconym edukacji w zakresie nowych przepisów), stanie się surowym strażnikiem danych osobowych Polakówźródło: ShutterStock

Nie milkną zarzuty, że prezes UODO podejmuje decyzje zgodne z linią władzy i nie reaguje, gdy o interwencję proszą obywatele. Cierpi reputacja instytucji, która od lat uczyła Polaków, jak ważna jest prywatność.

W dyskusji z prezesem Urzędu Ochrony Danych Osobowych nie ma już miejsca na merytorykę. Dane mu narzędzia są bowiem wykorzystywane w celach politycznych – mówi dr Maciej Kawecki, wcześniej koordynator prac nad reformą ochrony danych osobowych w Ministerstwie Cyfryzacji, a dziś dziekan Wyższej Szkoły Bankowej w Warszawie, specjalista (of counsel) w Kancelarii Maruta Wachta.

– Z wielką przykrością podzielam opinię, że prezes UODO podejmuje obecnie decyzje odpowiadające w określonych sprawach stanowiskom partii rządzącej – ocenia dr Ewa Kulesza, pierwszy generalny inspektor ochrony danych osobowych.

– W urzędzie od lat pracują specjaliści najwyższej klasy. Wielu z nich głównie z poczucia misji, bo pieniądze są słabe. Nazywanie UODO polityczną marionetką stawiałoby w złym świetle wszystkie te niesamowicie kompetentne osoby – wskazuje radca prawny Andrzej Lewiński, zastępca GIODO w latach 2006–2016, teraz prezes Fundacji im. Józefa Wybickiego oraz przewodniczący Komitetu ds. Ochrony Danych Osobowych Krajowej Izby Gospodarczej.

– Eksperci od RODO nie zadali sobie nawet trudu, aby ze zrozumieniem przeczytać moją wypowiedź w sprawie Poczty Polskiej. Atakuje się mnie ad personam bez najmniejszej choćby woli rzeczowej analizy moich argumentów. To przykre, ale i niebezpieczne, bo jest to de facto atak na moja niezależność. A ci, którzy najbardziej starają się ją podważyć, krzyczą, że robią to w jej obronie – odpowiada Jan Nowak, prezes UODO.


Pozostało 90% tekstu

Prenumerata wydania cyfrowego

Dziennika Gazety Prawnej
9,80 zł
cena za dwa dostępy
na pierwszy miesiąc,
kolejny miesiąc tylko 79 zł
Oferta autoodnawialna
KUPUJĘ

Pojedyncze wydanie cyfrowe

Dziennika Gazety Prawnej
4,92 zł
Płać:
KUPUJĘ

Polecane

Reklama

Komentarze (10)

  • aha(2020-05-16 12:12) Zgłoś naruszenie 485

    Dalej należy popierać dojną zmianę, która, jak kiedyś Solidarność, ma w swoich szeregach ludzi Ordo Iuris, Opus Dei, Kai Godek, nagrodzonej Wiewiórki. Buta, chamstwo brak empatii, pycha i szmal, grzebanie w cudzych majtkach.Bicie, poniżanie ofiar, oto uczucia i czyny ludzi związanych z kolaborantami Rzymu. Prezes UDO to tylko urzędnik, jak Duduś zrobi co mu polecą.

    Pokaż odpowiedzi (2)Odpowiedz
  • MKII(2020-05-16 13:35) Zgłoś naruszenie 313

    Całe to RODO- to jest jeden wielki b...del na kółkach. Zwykłe mydlenie ludziom oczu. Strasznie chroni przed czym co niegroźne, ale to co groźne - lekceważy. Urzędy marnują papier i toner wypisując jakieś bzdetne klauzule, choć przecież funkcją urzędu jest gromadzenia danych. Ale tam gdzie dane wyciekając do państw obcych albo są gromadzone przez korporacje - to UODO okazuje się cienki jak makaron. Dane o chorych na COVID - ogarniane przez komórkę - choć przecież Snowden wam już powiedział że takie dane są gromadzone. Tam UODO milczy. Cały ten cyrk z ochroną danych można by ogarnąć dwoma przepisami w prawie karnym i dwoma w cywilnym. A ile byśmy zaoszczędzili czasu i o ile mniej chaosu by było.

    Odpowiedz
  • dzwon ze spiżu(2020-05-16 20:33) Zgłoś naruszenie 230

    Dzisiejsze zachowanie tzw. "władzy" na Placu Zamkowym w Warszawie to jeszcze tarcza II czy już tarcza III ? Nieco się w tych tarczach pogubiłem.

    Odpowiedz
  • 007KAL(2020-05-16 10:06) Zgłoś naruszenie 210

    RODO/PUODO/UODO to są ważne skróty. Za ok.10 dni wielcy z UE mają złożyć sprawozdanie z sukcesów RODO. Pewnie wtedy dowiemy się, że "robiono wszystko z należytą starannością" i się udało. W Polsce jest też sukces. Dawny GIODO zmienił się w PUODO. A Prezes brzmi lepiej niż Główny Inspektor. To, że np. "Krajowy Rejestr Długów" (prywatny biznes, udający organ III RP tak skutecznie, że nawet wierzą w to polskie banki) może zalewać nas bezkarnie ofertami handlowymi to tylko malutka łyżeczka czegoś co żle pachnie. Beczka jest pełna miodu ? Nie - moim zdaniem śmiechu !

    Odpowiedz
  • IIIIII(2020-05-18 10:56) Zgłoś naruszenie 30

    UODO praktycznie nie działa. Ten urząd to fikcja, któej głównym zajęciem jest opędzanie się od interesantów. Czy ktokolwiek słyszął o karach dla notorycznych i jawnie działających spamerów? Ale nieprawda jest, że odpowiada za to tylko Nowak. Tak samo było za poprzedniego kierownictwa, które tę patologię stworzyło i umocniło, on to tylko kontunuuje.

    Odpowiedz
  • Carol(2020-05-30 23:31) Zgłoś naruszenie 00

    Carol, 25. my­­ch­­at­­.f­­un/xlove

    Odpowiedz
  • Elizabeth(2020-05-28 10:20) Zgłoś naruszenie 00

    Czas znaleźć stałą dziewczynę. Czeka tu wiele samotnych pań -> w­­w­w­­.­­x­x­­l­a­­d­­y­.­­x­y­­z

    Odpowiedz
  • xxxx(2020-05-18 16:25) Zgłoś naruszenie 00

    Ktoś powinien za to pość siedzieć. UODO i minister cyfryzacji za ujawnienie bazy pesel Polaków bez zabezpieczenia i bez podstawy prawnej.

    Odpowiedz

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Galerie

Polecane