3 pytania o RODO: Trzeba wziąć pod uwagę rodzaj interesu administratora danych

autor: Patryk Słowik, Jakub Styczyński04.06.2018, 07:35; Aktualizacja: 04.06.2018, 08:24
Przetwarzanie danych osobowych przez portale prezentujące opinie użytkowników o osobach wykonujących określony zawód, np. o lekarzach, może, potencjalnie, odbywać się na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 5 ustawy o ochronie danych osobowych.

Przetwarzanie danych osobowych przez portale prezentujące opinie użytkowników o osobach wykonujących określony zawód, np. o lekarzach, może, potencjalnie, odbywać się na podstawie art. 23 ust. 1 pkt 5 ustawy o ochronie danych osobowych.źródło: ShutterStock

- Sam fakt, że ktoś może administrować danymi w związku z prawnie uzasadnionym celem, nie oznacza wcale, że może to robić zawsze i wszędzie - mówi Witold Chomiczewski w rozmowie z DGP.

W opublikowanym niedawno na naszych łamach tekście o portalach służących ocenianiu lekarzy („Lekarze bez granic [prywatności]”, DGP nr 91/2018) wskazaliśmy na spór dotyczący podstawy prawnej do przetwarzania danych osobowych medyków. Wielu ekspertów twierdzi, że może odbywać się ono jedynie na podstawie zawartej umowy. Ale są też tacy, którzy twierdzą, że wystarczy tzw. prawnie usprawiedliwiony cel, co oznacza, że portal z lekarzem umowy zawierać nie musi. Kto ma rację?


Pozostało 65% tekstu

Prenumerata wydania cyfrowego

Dziennika Gazety Prawnej
9,80 zł
cena za dwa dostępy
na pierwszy miesiąc,
kolejny miesiąc tylko 79 zł
Oferta autoodnawialna
KUPUJĘ

Pojedyncze wydanie cyfrowe

Dziennika Gazety Prawnej
4,92 zł
Płać:
KUPUJĘ
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Galerie

Polecane