Wpis wyrobu lub potrawy na rządową listę produktów tradycyjnych daje gwarancję jakości, a nie monopol na ich wytwarzanie. Przed nieuczciwymi działaniami konkurentów chroni dopiero rejestracja na szczeblu unijnym. Wniosek o rejestrację produktu regionalnego może przygotować tylko grupa producentów.

Czy mogę uzyskać wpis na listę

Prowadzę na Mazurach gospodarstwo agroturystyczne i restaurację, w której sprzedaję tradycyjne potrawy z własnych produktów rolnych. Część z nich ma wyjątkową recepturę, która była przechowywana w mojej rodzinie od pokoleń. Czy mogę zarejestrować je jako produkty tradycyjne?

Czy produkt korzysta z szerszej ochrony

Zarejestrowałem na liście produktów tradycyjnych trzy gatunki wędlin wytwarzanych w moich zakładach. Wydaje mi się, że zaczęła je wytwarzać również konkurencja. Czy mogę zakazać im produkcji?

Czy mogę wytwarzać produkt regionalny

Od lat sprzedaję bryndzę wytwarzaną według receptury, która różni się nieco od tej powszechnie utartej w regionie. Chcę dołączyć do lokalnej grupy producentów, którzy korzystają z unijnych oznaczeń. Czy muszę się liczyć z kontrolą stosowanej przeze mnie receptury?

Czy mogę wystąpić o unijną ochronę

Już cztery lata temu zarejestrowałem na liście produktów tradycyjnych produkowany w mojej okolicy gatunek koziego sera. Teraz chciałbym zarejestrować go w Unii, w taki sam sposób jak jest dzisiaj zarejestrowany oscypek. Czy mogę to zrobić samodzielnie?

Czy można się bronić przed podróbkami

W marketach pojawił się wędzony ser o nazwie Ocyp, który kształtem, kolorystyką i samą nazwą nawiązuje do tradycyjnie produkowanego w górach oscypka. Czy jako członek grupy producentów oscypka mogę się bronić przed takimi próbami naśladownictwa?

Czy muszę mieć firmę, aby uzyskać wpis

Chcę złożyć wniosek o wpis na rządową listę produktów tradycyjnych. Czy mogę to zrobić, jeżeli jestem osobą fizyczną, która nie prowadzi działalności gospodarczej?
To jest tylko część artykułu. W pełnej wersji poznasz odpowiedzi na powyższe pytania. Zobacz pełną treść artykułu w e-wydaniu Dziennika Gazety Prawnej: Jak można otrzymać urzędową ochronę na regionalne potrawy.