W dniu 13 stycznia 2013 roku weszła w życie ustawa, która wprowadza szczególne wymagania jakościowe dla wódek czystej i smakowej, które można znakować na etykiecie oznaczeniem geograficznym „Polska Wódka".

Chodzi o nowelizację ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych.

Ustawa określa wymogi dla wódek czystej oraz smakowej, które na etykiecie mają oznaczenie geograficzne „Polska Wódka/Polish Vodka”.

Zobacz: Izby wytrzeźwień nadal będą funkcjonować

Zgodnie z nowymi przepisami jeśli producent zdecyduje się użyć tego oznaczenia to alkohol przez niego wytwarzany musi spełniać szczególne wymagania jakościowe.

Nowelizacja dokonała także ograniczenia surowców rolniczych, z których będzie możliwy wyrób "Polskiej Wódki" do żyta, pszenicy, jęczmienia lub pszenżyta albo ziemniaków, uprawianych na terytorium Polski.

W trakcie prac w Sejmie upadła propozycja dopuszczająca możliwość jej produkcji z kukurydzy.

Ponadto cały proces produkcji alkoholu z tą etykietą musi odbywać się w naszym kraju.

PS

Zobacz także:

TK: Wysokość opłaty za pobyt w izbie wytrzeźwień niekonstytucyjna