Komisja Europejska opublikowała raport na temat działalności urzędów antymonopolowych krajów UE, na rynkach związanych z żywnością.

Opublikowany raport obejmuje lata 2004-2011 i został stworzony przez Europejską Sieć Konkurencji, zrzeszającą Komisję Europejską oraz organy antymonopolowe krajów Unii Europejskiej oraz EFTA. Dokument pokazuje działania członków ECN na rynkach spożywczych, począwszy od produkcji żywności, a kończąc na sprzedaży detalicznej. Zawiera również postulaty zmian prawnych i strukturalnych.

Jak wynika z dokumentu blisko połowa niedozwolonych działań dotyczyła porozumień pomiędzy konkurentami. Po ok. 20 proc. zakwestionowanych praktyk było nadużywaniem pozycji dominującej i zmowami pomiędzy przedsiębiorcami działającymi na różnych szczeblach obrotu. Nieprawidłowości dotyczyły głównie przedsiębiorców zajmujących się przetwórstwem żywności.

Zobacz: Zgoda UOKiK na przejęcie spółki ''Kolportaż Rzetelny''

Autorzy raportu przeanalizowali również wpływ działań antykonkurencyjnych na wzrost cen żywności. Wskazują, że znacznie większy wpływ na podwyżki mają także takie czynniki jak np. klęski żywiołowe i rosnące koszty energii, paliwa czy pracy.

W dokumencie zwrócono uwagę na słabą pozycję wytwórców żywności, głównie rolników wobec przedsiębiorców działających w dalszej części łańcucha żywnościowego. Receptą na poprawę ich sytuacji może być np. zrzeszanie się w większe organizacje-czytamy w raporcie.

Raport pokazuje również działania UOKiK. Polski Urząd prowadził 13 badań rynkowych. Więcej w analogicznym okresie przeprowadziła jedynie Francja.

Zobacz: Zgoda UOKiK na przejęcie Empiku

Podobnie jak w innych krajach, UOKiK najczęściej zajmował się rynkami rolno-spożywczym prowadząc postępowania dotyczące kontroli koncentracji. Co roku Urząd rozpatruje kilkanaście spraw z tego sektora, w 2011 r. było ich 15.

PS/źródło:UOKiK

Zobacz także:

Zgoda UOKiK na przejęcie Lotosu Asfalt

UOKiK wykrył 183 niedozwolone praktyki stosowane przez przewoźników