Przedsiębiorcom z branży spożywczej łatwiej będzie zarejestrować firmę. Mniej formalności firmy zawdzięczają ustawie z 8 stycznia 2010 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. nr 21, poz. 105), która weszła w życie 11 marca. Wystarczy, że co najmniej 14 dni przed rozpoczęciem produkcji żywności, opakowań oraz wprowadzaniem towarów spożywczych do obrotu złożą wniosek o wpis do rejestru albo o wpis i zatwierdzenie zakładu.

Z obowiązku zatwierdzenia zakładu przez sanepid zostało zwolnione więcej firm niż do tej pory, m.in. zakłady prowadzące dostawy bezpośrednie, gospodarstwa agroturystyczne, niektóre gospodarstwa produkujące wina gronowe z własnych upraw, apteki, hurtownie farmaceutyczne, sklepy zielarskie i producenci gazów technicznych na potrzeby branży spożywczej.