PUODO: 113 kontroli w ciągu prawie 15 miesięcy

autor: Paweł Gruszecki, Karolina Kulikowska03.09.2019, 20:00
dokumenty

Od początku obowiązywania RODO (25 maja 2018 r.) do 13 sierpnia 2019 r. zostało przeprowadzonych 113 kontroli w zakresie przestrzegania przepisów o ochronie danych osobowych – wynika z danych udostępnionych nam w trybie dostępu do informacji publicznej przez Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (PUODO).źródło: ShutterStock

Od początku obowiązywania RODO (25 maja 2018 r.) do 13 sierpnia 2019 r. zostało przeprowadzonych 113 kontroli w zakresie przestrzegania przepisów o ochronie danych osobowych – wynika z danych udostępnionych nam w trybie dostępu do informacji publicznej przez Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (PUODO).

W ramach sektora prywatnego PUODO skontrolował w sumie 28 podmiotów – 19 spółek, trzy jednoosobowe działalności gospodarcze, dwa stowarzyszenia, jedną spółdzielnię, jedną spółdzielnię mieszkaniową, jedną wspólnotę mieszkaniową oraz jeden serwis internetowy, którego forma prawna nie została podana. Jak widać, kontroli nie uniknęły nawet jednoosobowe działalności gospodarcze. Jedna z nich zajmowała się zarządzaniem nieruchomościami, przedmiot działalności dwóch pozostałych nie został nam ujawniony.

Na dzień 13 sierpnia br. wszczęto siedem postępowań administracyjnych w sprawie naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, co stanowi tylko 25 proc. ogólnej liczby kontroli w sektorze prywatnym. Przeczy to zatem przeświadczeniu przedsiębiorców, że każda kontrola kończy się wszczęciem przez PUODO postępowania oraz nałożeniem kary pieniężnej. Tylko dwa z siedmiu postępowań zakończyły się wydaniem decyzji administracyjnej.

W pierwszym PUODO wydał decyzję na podstawie uprawnień naprawczych (art. 58 ust. 2 lit. d i lit. i oraz art. 83 ust. 5 lit. b RODO). Przedsiębiorcy nakazano dostosowanie operacji przetwarzania do przepisów RODO wraz ze wskazaniem sposobu i terminu, w jakim ma do tego dojść. Nałożono też na niego karę pieniężną w wysokości 943 470 zł za naruszenie przepisów dotyczących realizacji praw osób, których dotyczą dane osobowe. W drugim przypadku została wydana decyzja administracyjna w postaci upomnienia podmiotu kontrolowanego (jak przypuszczamy, ponieważ w treści otrzymanej informacji powołano się na błędny przepis).

Uwagę zwraca nadreprezentacja podmiotów z województwa mazowieckiego. Według PUODO postępowania zostały bowiem wszczęte wobec trzech spółek z województwa mazowieckiego i małopolskiego oraz spółdzielni mieszkaniowej, spółdzielni, serwisu internetowego i osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą – wszystkich z województwa mazowieckiego.


Pozostało jeszcze 50% treści

Czytaj wszystkie artykuły na gazetaprawna.pl oraz w e-wydaniu DGP
Zapłać 97,90 zł Kup abonamentna miesiąc
Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Galerie

Polecane