Smak jedzenia nie będzie chroniony unijnym prawem

13.11.2018, 14:58; Aktualizacja: 13.11.2018, 15:43
Rozpoznający sprawę sąd apelacyjny w Arnhem-Leeuwarden zwrócił się do Trybunału z pytaniem, czy smak produktu spożywczego może korzystać z ochrony na podstawie dyrektywy o prawie autorskim.

Rozpoznający sprawę sąd apelacyjny w Arnhem-Leeuwarden zwrócił się do Trybunału z pytaniem, czy smak produktu spożywczego może korzystać z ochrony na podstawie dyrektywy o prawie autorskim.źródło: ShutterStock

Trybunał Sprawiedliwości UE odrzucił możliwość ochrony smaku produktu spożywczego na takiej zasadzie, na jakiej chronione są dzieła autorskie. Sędziowie uznali, że w tym przypadku nie jest możliwa precyzyjna identyfikacja, bo smak to odczucie subiektywne.

wróć do artykułu

Redakcja gazetaprawna.pl
Źródło:PAP
Polub Gazetaprawna.pl

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Galerie

Polecane