« Powrót do artykułu

O co chodzi z RODO? 12 pytań i odpowiedzi na temat ustawy o ochronie danych osobowych

Reforma ochrony danych osobowych to pytania, problemy, wątpliwości. Odpowiadamy na najczęstsze z nich.

Ludzie trzymający kartki z namalowanym znakiem zapytania

żródło: ShutterStock

Czy samozatrudniony działa w strukturze administratora? A może jest procesorem?

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
statystyki

Komentarze (12)

  • xxx(2018-05-25 16:42) Zgłoś naruszenie 121

    Co z tego, że jest ochrona danych osobowych RODO, GIODO itp. skoro nasze prawo pozwala firmom pożyczkowym i bankom na udzielenie kredytu on line na podstawowe dane, które jesteśmy zmuszeni podać w dziesiątkach firm, przychodni, banków itd. . Nabity w lewe kredyty leszcz jest momentalnie ścigany przez e-sąd który nie musi niczego sprawdzać, bo mu na to prawo pozwala, ani umowy ani podpisu ani prawdziwości danych, nasyła na niego komornika a winnego szukaj wiatru w polu. Mamy kolejne rządy i sejmy, które tak tak właśnie troszczą się o obywateli.

    Pokaż odpowiedzi (2)Odpowiedz
  • wredna miernota(2018-05-26 10:32) Zgłoś naruszenie 70

    A nie można było, zamiast wielkiego prawa, wprowadzić prawa małego, a celnego. Wprowadzić normy o treści: Kto uzależnia zawarcie lub wykonanie umowy od sfotografowania, skanowania lub innego kopiowania obrazu dowodu osobistego lub innego dokumentu tożsamości lub od powierzenia mu takiego dokumentu, podlega karze XY"

    Pokaż odpowiedzi (1)Odpowiedz
  • W UE kiedyś chcieli dobrze, a wyszło jak zawsze(2018-05-26 09:42) Zgłoś naruszenie 52

    W RODO jak w całej UE chodzi o to, żeby wyprodukować tysiące ton niepotrzebnego nikomu papieru. Żeby maksymalnie, przy pomocy rozbuchanej biurokracji i absurdalnych przepisów utrudnić życie ludziom. Żeby przedsiębiorcy, zamiast w produkcje, inwestowali w papier i nikomu niepotrzebne stanowiska.

    Pokaż odpowiedzi (1)Odpowiedz
  • Dane osobowe u psychologa(2018-06-01 09:21) Zgłoś naruszenie 10

    Jak to jest z danymi osobowymi (m. in PESEL) zostawionymi np. u psychologa. Byłam jedynie na jednej konsultacji-rozmowie i to płatnej (NZOZ). Nie mam zamiaru tam chodzić. Prosiłam o wykasowanie moich danych osobowych, ale oni nie chcą tego zrobić. Dane nie są stricte medyczne, nie byłam przecież u lekarza.

    Odpowiedz
  • Maciek(2018-05-25 15:27) Zgłoś naruszenie 13

    Polecam http://www.odoblog.pl/ masa darmowych informacji dla małych i dużych firm

    Odpowiedz
  • Igor (2018-06-08 09:02) Zgłoś naruszenie 00

    Rodo to same problemy. Ostatnio zamknięto cmentarz z powodu RODO. https://nowy-sacz.dziennikarstwoobywatelskie.pl/zamknal-cmentarz-przez-bledne-zrozumienie-rodo/ Gdzieś jeszcze czytałem o problemach w szkołach z powodu rodo. No bez przesady. Ochrona ochroną, ale to już za dużo.

    Odpowiedz
  • ludz(2018-06-05 09:40) Zgłoś naruszenie 00

    Kto odpowiada za skutki wycieku zaistnialego wskutek wadliwego zainstalowania?Stroz,bo nie stwierdzil w odpowiednim czasie( zaraz nie zauwazyl ),ze zalewa budowe i nie podjal odpowiednich dzialan( natychmiast nie probowal zatkac)?

    Odpowiedz
  • K(2018-06-02 12:27) Zgłoś naruszenie 00

    Naprawcie w końcu przewijanie na poszczególnych stornach !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!