W dniu 13 stycznia 2013 roku weszła w życie ustawa, która wprowadza szczególne wymagania jakościowe dla wódek czystej i smakowej, które można znakować na etykiecie oznaczeniem geograficznym „Polska Wódka".
Chodzi o nowelizację ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych.
Ustawa określa wymogi dla wódek czystej oraz smakowej, które na etykiecie mają oznaczenie geograficzne „Polska Wódka/Polish Vodka”.
Zobacz: Izby wytrzeźwień nadal będą funkcjonować
Zgodnie z nowymi przepisami jeśli producent zdecyduje się użyć tego oznaczenia to alkohol przez niego wytwarzany musi spełniać szczególne wymagania jakościowe.
Nowelizacja dokonała także ograniczenia surowców rolniczych, z których będzie możliwy wyrób "Polskiej Wódki" do żyta, pszenicy, jęczmienia lub pszenżyta albo ziemniaków, uprawianych na terytorium Polski.
W trakcie prac w Sejmie upadła propozycja dopuszczająca możliwość jej produkcji z kukurydzy.
Ponadto cały proces produkcji alkoholu z tą etykietą musi odbywać się w naszym kraju.
PS
Zobacz także:
TK: Wysokość opłaty za pobyt w izbie wytrzeźwień niekonstytucyjna