W dniu 9 sierpnia 2011 roku rząd zaakceptował projekt nowelizacji ustawy o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych, który wprowadza sprecyzowane kryteria dla wódek czystej i smakowej, które można znakować na etykiecie oznaczeniem geograficznym „Polska Wódka".

Stosowanie tego oznaczenia jest dobrowolne. Jeśli jednak producent zdecyduje się użyć tej nazwy, to produkowany i wprowadzany do obrotu wyrób musi spełniać szczególne wymagania jakościowe.

Zobacz: Zmiany w ustawie akcyzowej weszły w życie

Proponowana definicja „Polskiej Wódki/Polish Vodka” ogranicza zakres surowców, z których można ją produkować do: żyta, pszenicy, owsa, jęczmienia i ziemniaków, tj. surowców tradycyjnie stosowanych w naszym kraju do produkcji wódki. Cały proces produkcyjny wyrobu oznakowanego „Polska Wódka/Polish Vodka” też musi odbywać się w naszym kraju.

Zobacz: Reklama alkoholu tylko w godzinach nocnych

„Polska Wódka/Polish Vodka” jest produktem cenionym za naturalność i tradycję wytwarzania, dlatego nie powinna być traktowana jak pozostałe wódki produkowane z dowolnych produktów. Ta nazwa powinna nobilitować wyrób i przysługiwać tylko produktowi spełniającemu szczególne wymagania surowcowe i technologiczne.

PS/źródło:KPRM

Zobacz także:

TK:Regulacje dotyczące cofnięcia zezwolenia na sprzedaż alkoholu zgodne z konstytucją

Produkcja win i miodów pitnych z własnych surowców będzie łatwiejsza