statystyki

Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych: Spodziewamy się wzrostu liczby skarg obywateli [WYWIAD]

autor: Joanna Pieńczykowska25.05.2018, 07:24; Aktualizacja: 25.05.2018, 13:40
Edyta Bielak-Jomaa

dr Edyta Bielak-Jomaa generalny inspektor ochrony danych osobowych, od 25 maja prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowychźródło: PAP

- Na razie trudno wskazać, kiedy wydamy pierwszy certyfikat zgodności z RODO. Na pewno nie stanie się to w pierwszych dniach ani w pierwszych tygodniach po rozpoczęciu stosowania rozporządzenia - mówi dr Edyta Bielak-Jomaa w rozmowie z DGP.

Czy pani urząd jest przygotowany do nowych zadań związanych ze stosowaniem RODO, mimo że przed 25 maja nie zwiększono jego budżetu?

RODO określa nie tylko prawa osób, których dane są przetwarzane, i obowiązki administratorów, lecz także zadania organów nadzorczych. Zatem my jako urząd również musieliśmy przygotować się do wyzwania, jakim jest reforma systemu ochrony danych osobowych. A warto zaznaczyć, że będziemy realizować wiele nowych zadań, niekiedy skomplikowanych pod względem prawnym, które będą wymagały ogromnego zaangażowania i wysiłku. Oczywiście to, że na czas nie zapewniono nam odpowiednich środków budżetowych, nie ułatwia nam pracy. Jesteśmy jednak gotowi na tyle, by zadania, które na nas nałożono, realizować tymi siłami i środkami, którymi dysponujemy.

Kiedy w praktyce będą przeprowadzane kontrole prawidłowości wdrożenia RODO: tylko w reakcji na skargi składane do prezesa UODO, czy też według wcześniejszego planu?

Kontrole realizujemy od 20 lat i w tym zakresie niewiele się zmieni. Będą, jak dotychczas, prowadzone zarówno planowo, jak i na skutek skarg czy innych sygnałów. Nowością jest to, że w określonych sytuacjach będą mogły być przeprowadzane we współpracy z przedstawicielami organów nadzorczych innych państw członkowskich UE. To efekt wprowadzenia przez RODO nowego mechanizmu spójności i współpracy.

Jeśli kontrole wykażą nieprawidłowości, to podmioty działające niezgodnie z prawem muszą się liczyć z możliwymi konsekwencjami i sankcjami ze strony organu nadzorczego – od upomnień czy nakazów wydawanych w drodze decyzji administracyjnej aż po administracyjne kary finansowe, których do tej pory nie było.


Pozostało jeszcze 71% treści

Czytaj wszystkie artykuły na gazetaprawna.pl oraz w e-wydaniu DGP
Zapłać 97,90 zł Kup abonamentna miesiąc
Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Reklama

Komentarze (8)

  • xxx(2018-05-25 08:22) Zgłoś naruszenie 151

    Weźcie się za zablokowanie możliwości brania lewych kredytow na kradzione dane bo przepisy są tak skonstruowane że pozwalają okradać spoleczeństwo a kolejna władza to kompletnie ignoruje

    Odpowiedz
  • historyk(2018-05-25 08:30) Zgłoś naruszenie 104

    A co z milonami Polaków ,których dane osobowe znajdują się na stronach internetowych Instytutu Pamięci Narodowej bez ich zgody i bez żadnego wyroku sądowego??????

    Odpowiedz
  • obywatelka(2018-05-25 08:21) Zgłoś naruszenie 32

    W sklepach zwłaszcza odziezowych za kazdym razem namawiaja ludzi do zakładania kart.to oznacza podanie swoich danych osobowych a ja sie z tym absolutnie nie zgadzam.Zeby dostac rabat trzeba załozyc karte czy to jest normalne? Pare lat temu w Opolu w Realu rozdawali czekoladki pod warunkiem,że trzeba było dac swój dowód osobisty do zapisania.To mnie oburzyło na tyle,że zrezygnowałam z tych słodyczy.To było przegięcie,że az w głowie sie nie mieści i moim zdaniem powinni za to ponieść karę.Zadnych rejestrów i podawania danych w sklepach co to ma znaczyć,że w każdym sklepie będa mieli dane tysiąca osób a potem beda nimi handlować.

    Pokaż odpowiedzi (1)Odpowiedz
  • Jak się ma RODO ....(2018-05-25 20:59) Zgłoś naruszenie 20

    ... do katalogów IPN-u ujawniających dane osobowe bez zgody tych osób ???

    Odpowiedz
  • samo życie(2018-05-25 14:57) Zgłoś naruszenie 12

    Spodziewamy się wzrostu liczby skarg obywateli I słusznie : nawalę na trawnik teściowej a po kodzie DNA wiadomo kto zacz Czyli teściowa jest administratorem - nie dała klauzuli no to skarga

    Pokaż odpowiedzi (1)Odpowiedz
  • abonentka T-mobile, (2018-05-26 11:35) Zgłoś naruszenie 00

    zglaszam skarge na wydawce EZO, ktory wysyla smsy, mmsy do abonentow T-Mobile, agresywne, nekajace, wyludzajace pieniadze na niechciane oferty wrozb, jezeli nikt nie zadziala w tym przypadku, to oznacza przyzwolenie na te praktyki i cala idea RODO ezmie w leb......................................

    Odpowiedz

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Galerie

Polecane