statystyki

Bielak-Jomaa: Mamy wzmacniać ochronę danych osobowych, a nie ją osłabiać

autor: Joanna Pieńczykowska15.05.2018, 07:54; Aktualizacja: 15.05.2018, 09:03
RODO

RODOźródło: ShutterStock

- W najnowszym projekcie ustawy wdrażającej zrezygnowano z wielu planowanych wyłączeń obowiązków zapisanych w RODO. Mam nadzieję, że nikt nie będzie próbował ponownie ich wprowadzić. Przynajmniej w dotychczas zaproponowanym kształcie - mówi dr Edyta Bielak-Jomaa generalny inspektor ochrony danych osobowych (GIODO)

Przedsiębiorcy wciąż nie wiedzą, w jakim stanie prawnym obudzą się 25 maja, bo nadal nie wiadomo, czy do tego czasu Sejm i Senat zdążą uchwalić regulacje wdrażające do naszego porządku prawnego RODO, czyli ustawę o ochronie danych osobowych i ustawę o zmianie niektórych ustaw w związku z zapewnieniem stosowania rozporządzenia, nowelizującą blisko 200 aktów prawnych. Przedsiębiorcy zastanawiają się, jak mają podejść do stosowania RODO. Przykładowo, w pierwotnych projektach tej drugiej ustawy dla wielu grup przewidziano wyłączenie z wykonania obowiązku informacyjnego wynikającego z art. 13 RODO. Jeśli te przepisy nie zostaną uchwalone do 25 maja, to w jaki sposób mają postępować przedsiębiorcy?

Wielokrotnie zwracałam uwagę, że przepisy krajowe mają jedynie doprecyzować postanowienia ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (RODO), a ponadto muszą być z nim zgodne. Unijne rozporządzenie jest bowiem aktem prawnym, który będzie stosowany bezpośrednio. Od dawna więc przy każdej okazji apeluję, by administratorzy z dostosowaniem się do nowych zasad ochrony danych osobowych nie czekali na polskie ustawy, bo ich podstawowe obowiązki reguluje RODO. To ono też określa podstawowe zasady obowiązujące przy przetwarzaniu danych osobowych.


Pozostało jeszcze 80% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Reklama

Komentarze (1)

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Galerie

Polecane