statystyki

Liberalizacja przepisów o bezpieczeństwie żywności

23.09.2009, 05:05; Aktualizacja: 19.03.2011, 13:18
W projekcie noweli ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zawarto propozycje, które liberalizują niektóre obowiązujące przepisy.

Jedna z nich polega na tym, że niektóre podmioty nie będą musiały ubiegać się w powiatowych inspektoratach sanitarnych lub granicznych inspektoratach sanitarnych o tzw. zatwierdzenie dla rozpoczynanej działalności gospodarczej. Zatwierdzenie nie będzie wymagane na przykład w odniesieniu do gospodarstw agroturystycznych i przedsiębiorców zajmujących się wytwarzaniem win gronowych z upraw własnych, produkowanych w ilości mniejszej niż 1000 hl w ciągu roku. Zatwierdzenie nie będzie także wymagane od zakładów działających na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem.


Pozostało 51% tekstu

Prenumerata wydania cyfrowego

Dziennika Gazety Prawnej
7,90 zł
cena za dwa dostępy
na pierwszy miesiąc,
kolejny miesiąc tylko 79 zł
Oferta autoodnawialna
KUPUJĘ
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Galerie

Polecane