Nowe wymagania dotyczące oznakowania żywności zawiera rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Nowe wymagania dotyczące oznakowania żywności zawiera rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
– Nowy akt prawny nałoży dodatkowe obowiązki na producentów i importerów żywności. Co prawda, większość przepisów będzie stosowana od 13 grudnia 2014 r., jednak wprowadzanie zmian w procesie produkcyjnym zajmuje zazwyczaj dużo czasu.
Warto zatem, aby przedsiębiorcy już rozpoczęli prace mające na celu dostosowanie opakowań do nowych regulacji – radzi Malwina Bonder, prawnik z kancelarii DLA Piper.
W unijnym rozporządzeniu określono, że minimalna wielkość czcionki, której będzie można używać do drukowania informacji na opakowaniu, będzie wynosić 1,2 milimetra. W przypadku natomiast opakowań o powierzchni mniejszej niż 80 cm kwadratowych wielkość czcionki musi wynosić co najmniej 0,9 milimetra.
Producenci i importerzy żywności będą też musieli bardziej szczegółowo informować konsumentów o składzie produktów. Będą bowiem zobowiązani do wyraźnego wskazania nazw substancji lub produktów używanych w procesie wytwarzania, które wywołują alergie, a nazwę alergenu trzeba będzie wyróżnić za pomocą czcionki, stylu lub koloru tła.
Ponadto producenci i importerzy mięsa wieprzowego, z owiec, kóz i drobiu będą musieli wskazać kraj jego pochodzenia, a także zamieszczać informacje o wartości odżywczej, z wyszczególnieniem ilości tłuszczów, kwasów tłuszczowych nasyconych, białka, węglowodanów, wartości energetycznej, cukrów i soli.
– Umieszczanie informacji o wartości odżywczej było dotychczas dobrowolne, natomiast od momentu wejścia w życie nowego rozporządzenia informacja ta będzie obowiązkowa. Dane o zawartości wymienionych elementów będą musiały zostać przedstawione w jednym miejscu opakowania lub etykiety w formie tabeli.
Należy je wyrazić w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml. Mogą być także przeliczone na jedną porcję produktu – wyjaśnia Malwina Bonder.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Reklama
Reklama