Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

10 najdroższych restauracji świata

9. Misoguigawa (Osaka, Kobe, Kyoto) Pozostajemy w klimacie kuchni japońskiej, choć z dużym wpływem francuskiej tradycji kulinarnej. Restauracje „Misoguigawa” oferują swoim gościom potrawy przygotowane według najlepszych zasad kaiseki (tradycyjny, wielodaniowy posiłek japoński przygotowywany jak dzieło sztuki). Estetyka w sztuce kulinarnej kaiseki jest blisko spokrewniona z francuską haute cuisine, czyli kuchnią wyrafinowaną. Zarówno haute cuisine, jak i kaiseki, koncentrują się na starannym przygotowaniu i podaniu potraw, które muszą być przyrządzone z najświeższych i rzadkich składników. Cena za posmakowanie takiego luksusu? 163 dolary za jedno danie.
9. Misoguigawa (Osaka, Kobe, Kyoto) Pozostajemy w klimacie kuchni japońskiej, choć z dużym wpływem francuskiej tradycji kulinarnej. Restauracje „Misoguigawa” oferują swoim gościom potrawy przygotowane według najlepszych zasad kaiseki (tradycyjny, wielodaniowy posiłek japoński przygotowywany jak dzieło sztuki). Estetyka w sztuce kulinarnej kaiseki jest blisko spokrewniona z francuską haute cuisine, czyli kuchnią wyrafinowaną. Zarówno haute cuisine, jak i kaiseki, koncentrują się na starannym przygotowaniu i podaniu potraw, które muszą być przyrządzone z najświeższych i rzadkich składników. Cena za posmakowanie takiego luksusu? 163 dolary za jedno danie. / Wikimedia Commons

Powiązane

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję

Hubert Rabiega

Tematy: turystyka

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

Reklama

Reklama
Zobacz

Reklama

Reklama
Reklama

Zobacz więcej

image for background

Przejdź do strony głównej