Do konfitur dalej będzie można dodawać zagęszczony sok z cytrusów oraz produkować dżemy z obniżoną zawartością cukrów na podstawie polskich przepisów - podaje w środę "Rzeczpospolita".

Według dziennika Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi pracuje nad projektem rozporządzenia w sprawie szczegółowych wymagań jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych.

"Projekt jest ściśle związany z unijną dyrektywą, tzw. dżemową. Określa również parametry dla niektórych wyrobów krajowych" - czytamy. Jak pisze gazeta, polscy producenci mają wątpliwości, jak stosować związane z dyrektywą rozporządzenie unijne do oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych. "Chodzi m.in. o dżemy o obniżonej zawartości cukrów" - wskazuje.

"Rz" podaje, że polskie rozporządzenie nie odwołuje się wprost do unijnego, więc producenci mają wątpliwości, czy mogą wytwarzać dżemy zgodnie z krajowymi przepisami i informować na etykiecie o obniżonej zawartości cukru, czy nie.

"Postulowali więc wyłączenie wyrobów znakowanych jako o obniżonej zawartości cukrów z wymogu dotyczącego zawartości 60 proc. lub więcej ekstraktu ogólnego. Dzięki temu mogliby legalnie produkować w Polsce dżemy o niskiej zawartości cukru" - czytamy. Według dziennika produkty oznaczone jako niskosłodzone. stanowią aż 87 proc. rynku przetworów "dżemowych".

Zgodnie z projektem MRiRW, wyroby objęte krajowym rozporządzeniem nie muszą spełniać wymogu poziomu ekstraktu minimalnego, o którym mówi unijne rozporządzenie. "Ponadto projekt wprowadza możliwość zastosowania soku z owoców cytrusowych w produkcji konfitur jako naturalnego środka zakwaszającego (w tym zagęszczonego)" - czytamy.