Kancelaria SPCG doradzała spółkom z grupy JAWO, czołowego polskiego producenta dań mrożonych, w związku z zawarciem umowy joint venture z Ajinomoto Frozen Foods, Co. Inc., z siedzibą w Tokio, Japonii.

W ramach zawartej transakcji został utworzony nowy podmiot pod firmą Ajinomoto Jawo spółka z o.o., który będzie odpowiedzialny za produkcję mrożonej żywności w Polsce na potrzeby grupy Ajinomoto, głównie w Europie zachodniej.

SPCG reprezentowała również strony tej transakcji w postępowaniu przed prezesem Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów dotyczącym wydania zgody na dokonanie takiej koncentracji.

Ze strony SPCG transakcją zajmowali się mec. Łukasz Zięcina, partner SPCG przy wsparciu prof. Krzysztofa Płeszki, partnera SPCG, zajmującego się podatkowymi aspektami transakcji oraz Justyna Nowak.

W postępowaniu przed prezesem UOKiK strony transakcji reprezentował mec. Wawrzyniec Rajchel, partner SPCG, przy wsparciu prof. Sławomira Dudzika, partnera SPCG, kierującego w kancelarii praktyką ochrony konkurencji, a także mec. Ewelina Rumak i Katarzyna Duda.