Trzeba przyznać, że kuchnie zajmujące się zbiorowym żywieniem nigdy nie będą na równi z renomowanymi restauracjami. Trudno też będzie im zaspokoić wymagania wszystkich, ale więzienie to nie jest miejsce, które ma zapewniać luksusy i spełnianie zachcianek. Biorąc pod uwagę wymagania jakie ustawodawca postawił przed podmiotami zajmującymi się więziennym cateringiem nie można powiedzieć, że osadzeni słusznie narzekają.

Tematowi żywienia więźniów poświęcone zostało rozporządzenie ministra sprawiedliwości w sprawie wyżywienia osadzonych w zakładach karnych i aresztach śledczych. Wynika z niego między innymi, że zadbano o :
- podział wiekowy, posiłki przygotowywane są dla osób poniżej i powyżej 18 roku życia,
- zalecenia zdrowotne, inną dietę mają osoby chorujące na cukrzycę, ci którzy wymagają posiłków lekkostrawnych. Uwzględniane są również indywidualne potrzeby.
Więźniowie pracujący w warunkach szczególnie uciążliwych mogą liczyć an posiłki dodatkowe.

Nie zapomniano o napojach. Są one dodawane do każdego posiłku. Uwzględniono także wymogi religijne i kulturowe.

Dziennie zapotrzebowanie kaloryczne ustalono na poziomie nie niższym niż 2800 kcal w artykułach żywnościowych dla osadzonych w wieku do ukończenia 18-go roku życia oraz 2600 kcal w artykułach żywnościowych dla pozostałych.

Ponadto dziennie posiłki muszą zawierać od 350 g. do 500 g. warzyw i owoców. Owoce serwowane są codziennie do śniadania i kolacji.

Minimalny dzienny koszt posiłków i napojów przewidziany przez ustawodawcę wygląda następująco:
- posiłku podstawowego - 4,00 zł
- posiłku dla małoletnich - 4,40 zł
- posiłku lekkostrawnego - 4,80 zł
- posiłku cukrzycowego - 5,70 zł
- posiłku indywidualnego - 5,80 zł
- posiłku dodatkowego - 3,20 zł.

Nowe zasady weszły w życie 24 marca 2016 roku