statystyki

Sezon na food trucki: Gastronomia na czterech kółkach ma swoje wymogi

autor: Danuta Pawłowska28.04.2015, 20:00
p

Aby legalnie prowadzić obwoźny bar, konieczne jest pozwolenie wydawane przez wojewódzkie stacje sanitarno-epidemiologiczne.źródło: ShutterStock

Chciałbym otworzyć nowy biznes. Widzę, że dużą popularnością cieszą się pojazdy, tzw. food trucki z burgerami lub pierożkami. Jakie trzeba spełnić warunki, aby móc sprzedawać jedzenie z samochodu – pyta pan Wiktor z Warszawy

Reklama


Reklama


Kupowanie jedzenia w food truckach to nie tylko nowa moda, to już prawie ruch społeczny ze swoimi zlotami, rankingami, podążaniem śladem ulubionych smaków i zaproszeniami na Facebooku. Wydawałoby się, że to dosyć prosty biznes i łatwy pieniądz. Nie trzeba przecież wielkich inwestycji w lokal, wyposażenia i w załogę. Można być elastycznym restauratorem, szybko zmieniać menu, lokalizację i godziny pracy. Jednak warunki, jakie muszą spełnić zarówno pojazd, z którego będzie sprzedawana żywność, jak i osoby obsługujące klientów oraz dostosowanie się do przepisów miejskich są dosyć wyśrubowane i niewiele bardziej pobłażliwe niż przy klasycznej restauracji.


Pozostało jeszcze 83% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 89,90 zł
Zamów abonament

Mam już kod SMS
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Zapoznaj się z regulaminem i kup licencję

Polecane

Reklama

  • Romek(2015-04-28 22:12) Odpowiedz 00

    Ci durni urzędnicy w Polsce przepisami zamordują każdą inicjatywę. Jeszcze z dwa miliony mlodych wyjedzie i urzędasy zeżrą własny ogon.

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

p »

Prawo na co dzień

p »

Galerie

p »

Wyszukiwarka kancelarii

SzukajDodaj kancelarię

Polecane

Reklama