statystyki

Dane o skazaniach w RODO. Czy będą słabiej chronione?

autor: Paweł Litwiński27.02.2018, 07:30; Aktualizacja: 27.02.2018, 07:54
Podstawy przetwarzania danych o wyrokach skazujących są w RODO takie same jak podstawy przetwarzania danych zwykłych

Podstawy przetwarzania danych o wyrokach skazujących są w RODO takie same jak podstawy przetwarzania danych zwykłychźródło: ShutterStock

Dane osobowe tradycyjnie dzielimy na zwykłe i wrażliwe. Jest to podział naturalny dla większości z nas, a określenie „dane wrażliwe” weszło już na stałe do języka potocznego.

Oczywiste jest, że do tej drugiej kategorii zaliczamy dane, które należy chronić „bardziej” z tego powodu, że dotyczą najbardziej prywatnej sfery życia człowieka: stanu zdrowia, poglądów politycznych, życia seksualnego czy wyroków skazujących. Podział jest też bardzo łatwy do uchwycenia na gruncie przepisów o ochronie danych osobowych – dane wrażliwe zostały wymienione w formie katalogu zamkniętego w art. 27 ust. 1 ustawy o ochronie danych osobowych, a pozostałe dane, w tym przepisie niewymienione, to dane zwykłe.

Rozróżnienie w zależności od stopnia wrażliwości danych pojawia się również w RODO, czyli w nowym europejskim prawie ochrony danych osobowych. W art. 9 tego aktu znajdziemy zamknięty katalog informacji, które zaliczają się do tzw. szczególnych kategorii danych osobowych. Pozostałe, niewymienione w tym przepisie, zaliczyć trzeba do danych zwykłych. Tym jednak, co ten katalog różni od znanego nam z ustawy o ochronie danych osobowych, jest kwestia danych dotyczących skazań: tego rodzaju informacje nie zaliczają się na gruncie RODO do szczególnych kategorii danych osobowych. Zamiast tego potraktowane zostały w sposób odrębny w poświęconym im art. 10 RODO.

Zmiana podejścia do problemu jest tym ważniejsza, że art. 27 ust. 1 ustawy nakazywał traktować w szczególny sposób m.in. dane dotyczące skazań, orzeczeń o ukaraniu i mandatów karnych, a także innych orzeczeń wydanych w postępowaniu sądowym lub administracyjnym. Tymczasem RODO ten katalog zawęża – specjalna regulacja odnosi się do danych „dotyczących wyroków skazujących oraz naruszeń prawa lub powiązanych środków bezpieczeństwa”. Same wyroki skazujące to pojęcie niebudzące wątpliwości w polskim prawie, ale czym są „naruszenia prawa lub powiązane środki bezpieczeństwa”? Informacje o „naruszeniach prawa” dotyczą przypadków popełnienia przestępstwa (naruszenia obowiązującego prawa) przez określoną osobę fizyczną, ale niestwierdzonych wyrokami sądowymi (np. nałożenie mandatu karnego, który ukarany przyjął). Z kolei pojęcie „powiązane środki bezpieczeństwa” powinno być rozumiane jako „środki karne” z art. 39 kodeksu karnego. Poza zakresem szczególnie chronionych danych osobowych znajdują się więc na gruncie RODO wyroki inne niż skazujące – nie będą więc zaliczały się do żadnej szczególnej kategorii danych osobowych informacje o wyrokach sądów cywilnych (np. wyrok rozwodowy) czy o decyzjach administracyjnych (np. decyzja o przyznaniu pomocy społecznej).


Pozostało jeszcze 64% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Polecane

Reklama

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Redakcja poleca

Galerie

Polecane